Dezvoltarea unei Platforme Hardware & Software pentru prevenția și detecția Atacurilor Cibernetice

Dezvoltarea unei Platforme Hardware & Software pentru prevenția și detecția Atacurilor Cibernetice
Photo by Marek Piwnicki / Unsplash

Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

OBIECTIVUL PROIECTULUI

Obiectivul general al proiectului DEZVOLTAREA UNEI PLATFORME HARDWARE ȘI SOFTWARE PENTRU PREVENȚIA ȘI DETECȚIA ATACURILOR CIBERNETICE este reprezentat de:

  1. Realizarea unui produs inovator în domeniul Tehnologiei Informaționale și de Comunicații având ca bază de cercetare Cererea de Brevet pentru Invenția “Platforma hardware și software pentru prevenția și detecția atacurilor cibernetice”. Societatea beneficiară va concretiza la finele perioadei de implementare de 24 de luni prin obținerea unei platforme IT hardware și software pentru prevenția și detecția atacurilor cibernetice în rețelele de calculatoare, prin folosirea de tehnici avansate de calcul paralel în identificarea tiparelor de atac cibernetic și metode avansate de statistică a clusterelor pentru modelarea vectorilor de atac precum și a atacurilor distribuite cu identificarea celor mai bune măsuri de apărare prin reconfigurarea dinamică a echipamentelor de rețea.
  2. Utilizarea de către echipa de implementare a unor metode și procedee avansate tehnologic în etapa de introducere în producție a rezultatelor cercetărilor efectuate în proiect urmărind realizarea produsului informatic inovator cu arhitectură definit ă pentru a veni în ajutorul utilizatorilor prin simplificarea procedurilor de prevenție a atacurilor cibernetice asupra calculatoarelor și a rețelelor de calculatoare;
  3. Diversificarea activitații inovatoare a societații, creșterea calității proceselor și produselor și stimularea cererii de inovare din partea sectorului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Primele două componente ale obiectivului general sunt propuse și realizabile în perioada de implementare, iar al treilea obiectiv de valorificare a rezultatelor proiectului începe în primul an de implementare și continuă în primii trei ani post-implementare.

Social hacking image
Photo by FLY:D / Unsplash

GRADUL DE NOUTATE AL PROIECTULUI

Proiectul e bazat pe conceptele științifice ale cererii de brevet „PLATFORMA HARDWARE SI SOFTWARE PENTRU PREVENȚIA ȘI DETECȚIA ATACURILOR CIBERNETICE”.

Referitor la stadiul actual al tehnicii în domeniul prevenției și detecției atacurilor cibernetice Raportul de cercetare documentară cu opinie asupra noutății nr. R1002885/ 09.03.2016 emis de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci certifică gradul de noutate al Platformei hardware și software pentru prevenția și detecția atacurilor cibernetice. Evaluarea a fost efectuată în baza caracteristicilor tehnice ale soluției informatice prezentate de către POINTLET RESEARCH.

Activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare a POINTLET RESEARCH S.R.L. va contribui la creșterea sustenabilă a sectorului Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor din România și va conduce la diversificarea și consolidarea produselor inovatoare oferite pe piața locală.

Prin implementarea proiectului, societatea își va realiza capacitatea proprie de cercetare-dezvoltare în Sectorul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor și va dezvolta aptitudini pentru a deveni o entitate inovatoare.

Pentru implementarea proiectului, societatea își va crește capacitatea proprie de cercetare-dezvoltare în domeniul tehnologiei informațiilor prin atragerea profesioniștilor care vor dezvolta infrastructura informatică și vor fi implicați în inovarea altor soluții informatice respective prin atragerea unor experți cu aport stiințific și de inovare ce vor putea asigura gradul de noutate al metodelor de cercetare și inovare și nivelul parametrilor de performanță și calitate a soluțiilor de conținut propuse pentru produsul inovator reprezentat de platforma hardware și software pentru prevenția și detecția atacurilor cibernetice a rețelelor de calculatoare.

https://github.com/arget13/simplyLamport
Photo by Arget / Unsplash

BENEFICIARI

1 - pentru perioada de implementare

Beneficiari directi:

  • Membrii comunității științifice, respectiv cercetătorii angajați în proiect și colegii acestora ce vor putea comunica în vederea diseminării rezultatelor proiectului;
  • Angajații societății cu roluri de asistență în cercetarea și inovarea derulate prin proiect în vederea obținerii produsului inovator;
  • Întreprinderea prin dezvoltarea infrastructurii de CDI și activarea acesteia prin îndeplinirea obiectivelor în perioada de implementare precum și în cea de durabilitate;
  • Partenerii de afaceri implicați în achizițiile a fi realizate în vederea dotării cu activele necesare derulării proectului, a serviciilor necesare suportului operațional și a materialelor bunei desfușărări a activităților;
  • Statul Român, prin încasarea impozitului pe profit, contributiile la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale de stat și alte impozite și taxe încasate de la beneficiar;
  • Personalul nou angajat pentru desfășurarea activităților de cercetare-dezvoltare în cadrul societății.

2 - pentru perioada post-implementare

În această perioadă vor fi valorificate rezultatele proiectului, respectiv platforma hardware și software pentru prevenția si detecția atacurilor cibernetice a rețelelor de calculatoare.

Tip beneficiar: Întrprinderi mijlocii și mari

Beneficiarii indirecți ai proiectului:

  • Guvernul prin Ministerul Finanțelor
  • Comunitatea locală prin Administrația financiară
Photo by Markus Winkler / Unsplash

CONTEXTUL NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL ÎN CADRUL PROIECTULUI

Cyber-spațiu – reprezintă Infrastructura informatică dinamică, publică și privată, care include telecomunicații, sisteme și rețele de computere, precum și datele/informațiile stocate și/sau transferate prin acestea. Societățile moderne sunt tot mai dependențe de capabilitățile sistemelor de calculatoare.

Globalizarea a transformat lumea modernă într-un mediu interconectat. Ce se întâmpla în lumea reală este reflectat în spațiul cibernetic.

Rețelele de comunicații electronice și sisteme informatice sunt fundamentale pentru funcționarea economiei mondiale. Conform Strategiei de Informare și Conștientizare cu privire la riscurile criminalității informatice și metodele de combatere a acesteia din anul 2013, în fiecare lună, există aproximativ 100 de inserții în baza de date Vulnerabilități și Expuneri Comune (CVE).

Codurile rău intenționate (malicious code) se dezvoltă mult mai rapid decât pot previziona administratorii de rețea. Un atac cibernetic poate fi lansat din fața unui computer, de la distanța, presupunând costuri si riscuri minime.

Acest context complex evidențiază necesitatea implementării unor standarde minime de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice deținute de entități publice și private, precum și a verificării regulate a respectării normelor și politicilor din acest domeniu. Evoluția recentă a atacurilor cibernetice din țara noastră situează amenințarea cibernetică printre cele mai dinamice amenințări actuale la adresa securității naționale. Astfel, România este cu certitudine vizată de entități ostile active în mediul virtual, fiind necesară adoptarea unor măsuri organizatorice și de reglementare în vederea creșterii nivelului securității cibernetice și a capabilităților de a face față unor atacuri caracterizate de un nivel foarte ridicat al impactului și al probabilității de manifestare, care vizează domenii de importanță strategică pentru un stat, respectiv afaceri externe și interne, apărare și securitate națională, resurse energetice, cercetare și mass-media, prin exfiltrarea de informații confidențiale.

Ca răspuns la această nevoie manifestată pe piață și susținută de autorități abilitate în domeniu, Pointlet Research vine în ajutorul utilizatorilor cu un produs inovator destinat prevenției și detecției atacurilor cibernetice, a rețelelor de calculatoare prin folosirea de tehnici avansate de calcul paralel în identificarea tiparelor de atac și metode avansate de statistică a clusterelor pentru modelarea vectorilor de atac precum și a atacurilor distribuite cu identificarea celor mai bune măsuri de apărare prin reconfigurarea dinamică a echipamentelor de rețea.

Speedcurve Performance Analytics
Photo by Luke Chesser / Unsplash